
REMEDY projesi kapsamında Ordu’da düzenlenen programda Ordu’nun iklim değişikliği ve buna direnci ele alındı.
3 Şubat 2025 tarihinde saat 09:00’da Ordu Anemon Otel’de gerçekleşen ve 4 gün süren program kapsamında il ve ilçelerin iklim değişikliğine uyumları ayrı ayrı tartışıldı.
Programa, Federasyon Genel Başkanımız Dr. Ahmet FİDAN‘da katıldı. Fidan konuşmasında, iklim değişikliği nedeniyle turizmin ağırlığının, Güney Anadolu ve Güney Egeden Karadenize kayacağını bölgemizin buna çok kısa bir zamanda alt yapı ve destinasyon noktalarıyla hazırlıklı olması gerektiğini bu bağlamda çok bileşenli uyum çalışmalarının gerektiğini ortaya koydu. Federasyon olarak bu soruna, biyolojik çeşitliliğin, kültürel çeşitliliğin sağlanması ile destek olmaya çalıştıklarını ve turizm yönelimleri ağırlık merkezini öngörerek hazırlamakta oldukları “Turizm Destinasyonu Kapsamında Köy Değirmenlerinin Yeniden İşlevlendirilmesi” projesi ile Turizm, Kültür, Mimari, Enerji, İstihdam ve Ekonomik katmadeğeri bölgemize kazandırmak istiyoruz dedi.
İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP) kapsamında finanse edilmekte olan ‘Yerel ve Bölgesel Alanlarda Doğal Tehlikelere ve İklim Değişikliğine Karşı Toplumsal Dirençliliğin Oluşturulması; Dirençlilik Çalışma Akademisi’ (REMEDY) Hacettepe Üniversitesi ile Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında yürütülmektedir. Ocak 2024’te başlatılan ve Haziran 2025’te tamamlanması planlanan REMEDY projesi kapsamında, pilot il olarak belirlenen Ordu’ya yönelik iki farklı saha ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyaretler neticesinde; 600’den fazla bireyin katılımıyla yapılan anketler, yerel topluluğun iklim değişikliği konusundaki bilinç seviyesini derinlemesine inceleme fırsatı sundu.
REMEDY projesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, projenin amacını şu sözlerle ifade etti: “REMEDY projesinin amacı; toplulukları ve çevreyi iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirmek, hedefleri ise iklim değişikliği uyum kapasitesini artırmak, ekolojik ve sosyal refahı korumak, bölgesel çabalara model olmaktır. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda projenin metodolojisi katılımcı atölyeler ve farkındalık kampanyaları, coğrafi bilgi sistemi tabanlı risk ve iklim etki değerlendirmeleri, geleneksel/kadim bilgi ile modern bilimin entegrasyonu, sektörler arası iş birliği ile kapsayıcı strateji geliştirme gibi temel yaklaşımlara dayanıyor. ”
Ordu’ya özgü coğrafi bilgi sistemleri tabanlı iklim projeksiyonları sayesinde mevcut iklim olayları analiz edilerek Ordu’nun iklim geleceği ile ilgili senaryolar oluşturuldu. 3-6 Şubat 2025 tarihlerinde Ordu’ya yapılan saha ziyaretlerinde bu senaryolar doğrultusunda hazırlanan ve katılımcı profilinin özelliklerine bağlı olarak tasarlanan eğitim modüllerine 800’den fazla vatandaş ve kamu ile özel sektör temsilcisi katıldı. Böylelikle proje kapsamında gerçekleştirilen tüm çabalar, pilot il Ordu için kalıcı bir miras haline geldi.
Programda aşağıdaki temel başlıklar üzerinde duruldu:
- Şiddetli yağışlı gün sayısında artış
- Sel ve taşkın
- İnsani tüketim amaçlı sularda kıtlık, sağlıklı ve güvenli suya erişimde güçlük
- Sağlıklı, kaliteli yaşam ve iyilik halinde bozulma
- Toprak miktarı ve kalitesinin bozulması, sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimde güçlük
- Deniz, göl suyu sıcaklığı ve kalitesinin bozulması, deniz, göl kaynaklı gıda üretiminin azalması temel başlıkları altında yapılan çalıştayda başta halk sağlığı olmak üzere, tarımsal uyum, hane halkı ve tarım odağında su hasadı konuları ele alındı.